Üretiminin yüzde 30’unu 25’i aşkın ülkeye ihraç eden Dorukmak, ürün özelinde ülkemizde ilk olacak Ar Ge Merkezi için gün sayıyor.
Dorukmak Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Oğuz Kurtuluş, 20 yılı aşkın bir süredir, süspansiyon sistemlerindeki hareketli bölümleri koruyan ve toz lastiği olarak adlandırılan kauçuk parçalar üreten firmanın, ürün çeşitliliği ve üretim kapasitesi ile alanında Avrupa’da ilk sırada, dünyada ise ilk beş firma arasında bulunduğunun tahmin edildiğini kaydetti.
Hasanağa OSB’de 5.500 m2’si kapalı olmak üzere 7.700 m2’lik alana sahip fabrikalarında son teknolojileri kullanarak 190 personel ile binek, hafif ticari ve ağır vasıta araçların süspansiyon sistemlerine yönelik 1.250 çeşit toz lastiği ürettiklerini söyleyen Kurtuluş, “Otomotiv sektörü Bursa ekonomisi için tekstille birlikte lokomotif konumda. Biz otomotiv sektörüne yönelik, toz lastiği olarak adlandırılan spesifik kauçuk parçalar üretiyoruz. 11 çeşit kimyasalın kullanıldığı bir kauçuk formülasyonumuzla üretim yapıyoruz. Yılda 80 milyon adet kauçuk parça üretiyoruz. Hem üretim çeşitliliğimiz, hem de üretim kapasitemizle dünya çapında örnek gösterilen bir firmayız” dedi.
DORUKMAK STANDARTLARI BELİRLİYOR
Otomotiv sektöründe geçerli ISO 16949 kalite belgesi ile üretim yaptıklarını ve üretim kabiliyetleriyle kendi alanlarında standartları belirlediklerini söyleyen Kurtuluş, kaliteleriyle Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında 25’ten fazla ülkeye ihracat yaptıklarını bildirdi.
Üretimlerinin yüzde 30’unun ihraç edildiğini söyleyen Kurtuluş, “Kalitemiz sayesinde dış pazarlarda Çin’le rekabet edebiliyoruz. Yeni dönemde özellikle ABD pazarında büyümeyi hedefliyoruz, ABD’nin ithalatında ülkemizin payı sadece yüzde 0,5 civarında, bu oranın çok daha yukarılara çıkması lazım. Dorukmak olarak, ABD’de taşımacılıkta yoğun olarak kullanılan TIR’lara yönelik çalışmalarımız var” diye konuştu.
Oğuz Kurtuluş, dünya pazarlarındaki konumlarını pekiştirmek amacıyla Ar Ge Merkezi kurma çalışmalarına başladıklarını, çalışmalar tamamlandığında ürün özelinde Türkiye’nin ilk Ar Ge Merkezi’ne sahip olacaklarını bildirdi. Ar Ge Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle sektördeki konumlarının pekişeceğini, ihracatlarının artacağını, böylelikle ülke ekonomisine daha çok katma değer sağlayacaklarını dile getiren Kurtuluş, “Ar Ge Merkezimizin birkaç aya kadar faaliyete geçmesini planlıyoruz” şeklinde konuştu.