Türk ve Rus otomotiv devleri, ihracatı artırmak için aynı masada

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) Rusya’ya geçen yıl 468 milyon dolar olan sektör ihracatını artırmak üzere düzenlediği Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programına, aralarında Rus Kamaz ve Avtator gibi OEM firmalarının da olduğu toplam 71 firma katılıyor. Türk ve Rus firmalar, dört gün boyunca online ikili iş görüşmeleri ile ticareti artırmayı hedefliyor.

Türk ve Rus otomotiv devleri,  ihracatı artırmak için aynı masada

Programın açılışında konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Bu yıl 30 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Ocak-Nisan döneminde ihracatımız yüzde 34 arttı ve 10,2 milyar dolar oldu. Yarı iletken çip krizi, hammadde tedarikinde yaşanan sorunlar ve emtia fiyatlarının yükselmesi gibi yeni problemlerle karşı karşıya olsak da hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz.”

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) hedef pazarlarda ihracatı artırmak üzere dijital platform üzerinden düzenlediği Otomotiv Sektörel Ticaret Heyeti programları, Rusya ile devam ediyor. OİB’in Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğiyle 24-28 Mayıs tarihleri arasında düzenlediği Rusya Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programı, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ev sahipliğinde gerçekleştirilen webinar programı ile açıldı. Açılışa TİM Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle de katıldı. Türkiye’den 26, Rusya’dan Kamaz ve Avtator gibi OEM firmalarını da içeren 45 firma olmak üzere toplam 71 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen programda, dört gün boyunca firmalar arasında online ikili iş görüşmeleri yapılacak.

ÇELİK: “RUSYA’YA İHRACATTA TEDARİK ENDÜSTRİSİNİN PAYI BÜYÜK”

Programın açılışında konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Türkiye’nin Rusya’ya otomotiv ihracatı 2013 yılında 1,1 milyar dolara kadar yükselmişti. Ancak sonraki yıllarda bu rakamlara ulaşılamadı. Rusya’ya 2016 yılında 237 milyon dolara kadar gerileyen otomotiv ihracatımız sonraki yıllarda tekrar artış trendi yakaladı ve 2019 yılında 528 milyon dolar, 2020 yılında da 468 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Rusya’nın tedarik endüstrisinde ise en fazla ihracat gerçekleştirdikleri sekizinci ülke olduğunu vurgulayarak “Rusya’ya tedarik endüstrisi ihracatımız geçen yıl yaklaşık 400 milyon dolar oldu. Toplam matadorbet giriş otomotiv ihracatımız içinde tedarik endüstrisinin payı ise yüzde 83. Rusya’nın tedarik endüstrisi ithalatı 10 milyar dolar civarında ve Türkiye, Rusya’nın tedarik endüstrisi ithalatında yedinci sırada yer alıyor” bilgisini paylaştı.

“2021 YILI İHRACAT HEDEFİMİZ 30 MİLYAR DOLAR”

Otomotiv endüstrisinin 2020 yılında 7 milyar dolar dış ticaret fazlasına ulaştığını hatırlatan Başkan Çelik, şunları söyledi: “Otomotiv endüstrisi küresel çapta zor bir yılı geride bıraktı. Pandemi nedeniyle özellikle 2020 yılı ilk yarısında otomotiv endüstrisinde daha önce görülmemiş ölçüde büyük kayıplar yaşanmasına neden oldu. Bu yıl ise otomotiv endüstrisinin ihracat hedefini 30 milyar dolar olarak belirledik. Bu yıl Ocak-Nisan döneminde ihracatımız yüzde 34 arttı ve 10,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yarı iletken çip krizi, hammadde tedarikinde yaşanan sorunlar, emtia fiyatlarının yükselmesi gibi yeni problemlerle de karşı karşıyayız. Bu durum ihracatımıza da doğal olarak yansıyor. Tüm olumsuzluklara rağmen hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz.”

TOPLAM 71 FİRMA KARŞILIKLI TİCARET İÇİN GÖRÜŞECEK

Pandemi nedeniyle bu yıla da yüz yüze heyet ve fuar organizasyonları yerine online etkinlikler ile başladıklarını ifade eden Çelik, “Geçtiğimiz yıl Meksika, Almanya ve Birleşik Krallığa, bu yıl da şu ana kadar Vietnam-Tayland ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yönelik Dijital Sektörel Ticaret Heyetleri düzenledik. Rusya Federasyonu organizasyonumuz bu yılın üçüncü, toplamda altıncı Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programımız. Etkinliğimize Türkiye’den 26, Rusya’dan 45 olmak üzere toplam 71 firma katılım sağlıyor. 2021 yılı içerisinde pandeminin seyrine göre yüze yüze etkinliklerimize başlamayı hedeflesek de, yılın ilk yarısında etkinliklerimiz dijital olarak devam edecek” dedi.

GÜLLE: “OTOMOTİV, RUSYA’YA İHRACATI ARTIRACAK POTANSİYELE SAHİP”

TİM Başkanı İsmail Gülle de, “Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkiler iniş-çıkış yaşadı ama buna rağmen köklü geçmişimizden dolayı ilişkilerimiz hiçbir zaman kopmadı. İki ülke arasındaki karşılıklı yatırımlar toplam 20 milyar dolar düzeyini aştı. Ama özellikle enerji alanındaki ithalatımız sebebiyle ciddi bir dış ticaret açığı veriyoruz. 2020 yılında Rusya’dan yaptığımız ithalatımızın yarısını mineral yakıtlar ve yağlar oluşturuyor. Bu anlamda Rusya’ya ihracatımızı artırma potansiyelimizin yüksek olduğu sektörlere eğilmemiz gerekiyor. Otomotiv de potansiyeli ve gücüyle bunu gerçekleştirebilecek en önemli sektör konumunda. Otomotiv sektörümüzün 2020’de Rusya’ya ihracatı 468 milyon dolar olarak gerçekleşti. Otomotiv özelinde Rusya büyük bir potansiyel olmasına karşın ihracat rakamlarının yeterli seviyede olmadı. Bu gibi etkinliklerle bu rakamları daha yukarılara çıkartacak iş birliklerine fırsat sağlanacak. Rusya, 144 milyonu aşkın nüfusu, jeopolitik konumu, köklü tarihi ve ekonomik büyüklüğüyle önemli bir konumda. En kısa sürede Rusya’ya olan toplam ihracatımızı 4,5 milyar dolar seviyesinden 10 milyar doların üzerine taşıyacağımıza inanıyoruz” dedi.

Rusya Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programının açılışına katılan Moskova Ticaret Başmüşaviri Feridun Başer, Moskova Ticaret Müşaviri Murat Haydar Öztürk ve Tirsan Kardan CEO’su Tolga Özer de bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Türk ve Rus otomotiv firmaları arasında yapılacak online ikili iş görüşmeleri, 28 Mayıs Cuma günü sona erecek.

banner2
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER